Bolagets ostron med nötkaka till efterrätt

För 6 till 8 personer
Avnjutes tillsammans med en Wisby stout

Huvudrätt:
Ostron, gärna Fines de Claire och till det en Wisby stout.

Dessert:
Hasselnötskaka med kaffe- och chokladmousse och en gräddfilspannacotta. Till det en Wisby Oaked Porter.

Hasselnötskaka – 210 grader, ca 10 min
20 g rostade hasselnötter
35 g smör
35 g mörk choklad
30 g socker
30 g farinsocker
30 g ägg (ca ½)
35 g mjöl
0,5 cl cognac
Smält ihop smör och mörk choklad. Vänd sedan ner ägget. Blanda ner resterande ingredienser. Häll smeten i en smord form eller en form med bakplåtspapper. Strö över nötter. Baka i ugn på 210 grader i cirka 10 minuter.

Kaffe- och chokladmousse
1 dl grädde
50 g mjölkchoklad
1,5 g kaffepulver
0.8 cl cognac
Värm grädden med kaffepulvret så att det blandar sig. Smält ner chokladen i den varma grädden. Smaksätt med cognac och vispa sedan det hela med elvisp.
 
Gräddfilspannacotta
¼ vaniljstång
0.75 dl grädde
37 g socker
1 st gelatinblad
1.75 dl gräddfil
Koka upp grädde, vaniljstång och socker. Låt svalna något och lägg i gelatinet. Vänd ner gräddfilen när det svalnat ytterligare lite.
Avnjut desserten med ett litet glas Wisby Oaked Porter.