Grå Gåsens laxpudding

För 4 personer
Avnjutes med en Wisby klosteröl.

1 kg råskalad potatis
1 stor finhackad purjolök
2 msk smör
1 påse bladspenat (helst färsk)
3 hg gravad lax i fina skivor
1 dl hackad dill (finast med färsk)
Lite vitpeppar
3 ägg + 3 dl 3% mjölk + 1 dl grädde
1,5 hg smör att skira

Koka den skalade potatisen och låt den kallna. Fräs den finhackade purjon i smöret utan att den blir brynt. Skär den kokta, kalla potatisen i knappt en cm tjocka skivor.
Varva i smord ugnsform: Potatis, purjo, bladspenat, gravad lax och dill, avsluta med potatis. Packa gärna ihop det lite med handen. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, krydda med lite vitpeppar. Häll det över fisk och potatis, och låt det sippra in mellan lagren så att det når hela anrättningen. Grädda i ugn i 200 grader i cirka 40 minuter, den ska vara fint gyllenbrun och ganska fast i konsistensen. Får den för mycket färg innan den känns klar, lägg över en plåt eller bakplåtspapper. Servera med sockerärter eller kanske gotländsk sparris, citronklyftor, sallad, skirat smör och Wisby klosteröl.