Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Grå gåsens confiterade grissida

Grå gåsens confiterade grissida

4 portioner
Avnjutes tillsammans med en Wisby Weisse

Confiterad grissida med smörstekt kål, rostade betor med kapris, sherryvinägerssky, ugnsbakade tomater och senapsdressing. 

1,2 kg rimmad fläsksida i bit (räkna med minst 3 hg fläsk per person, det krymper rätt mycket i kokningen) 
1 burk ankfett 
1 hel vitlök 
1 kruka rosmarin 
½ citron i skivor 
 ½ vitkålshuvud, eller spetskål eller savoykål 
Smör
Timjan 
citronsaft 
1 knippe färska rödbetor
1 knippe färska gulbetor
 1 kruka färsk persilja 
Kapris 
2 rödlökar
1 morot
2 msk råsocker 
5 dl rödvin 
5 dl demi glace, det vill säga färdigspädd kalvfond 
1 msk sherryvinäger 
Eventuellt lite maizenamjöl 
250 gram körsbärstomater helst på kvist 
Lite olivolja 
Flingsalt
1,5 dl bra majonnäs 
1 dl Crème fraiche 
1 msk Dijonsenap 
2 msk Grov senap (gärna gotländsk!) 
Citronsaft 
Salt 
Svartpeppar
 
Confiterad gotländsk gårdgris: 
Värm ugnen till 120 grader. Putsa fläsksidan fri från svål men behåll ett tunt fettlager ovanpå. Lägg fläsket i en hög, ugnsfast form. Sleva på ankfettet så att det täcker och lägg på några kvistar rosmarin, citronskivor och lite vitlök. Ställ formen i ugnen och baka i fyra timmar eller tills köttet ramlar av från stekgaffeln när du trycker ner den i köttet. Lyft upp köttet från formen och låt svalna i kylen. Ta sedan fram köttet och skär i portionsbitar. Förvara i kyl tills det är dags att servera.  
Kålen: 
Skär kålen ganska fint och fräs på medelvarm värme i rikligt med smör. Krydda med salt, timjan (torkad går fint) och stänk över citronsaft. 
Knippbetor: 
 Koka betorna med stjälken på tills de är möra men med bra tuggmotstånd kvar. Häll av och spola dem kalla i vatten. Skala och dela dem i stora bitar. 
Sherryvinägersky: 
Hacka rödlök och morötter i stora bitar. Fräs dem i lite olivolja, strö på råsocker och låt karamelliseras. Slå på rödvin och koka ner till hälften. Slå på fond och vatten. Koka ner tills hälften återstår. Sila genom en fin sil och smaka sedan av med salt och sherryvinäger. Red eventuellt av med maizenamjöl utblandat med vatten. 
Ugnsbakade tomater: 
Skölj tomaterna, lägg i ugnsfast form. Häll över lite olivolja och strö på flingsalt. Ställ in i 120 grader varm ugn och låt dem ugnsbakas i cirka 45 minuter. 
Senapsdressing: 
Rör samman majonnäs, crème fraiche och de båda senapssorterna. Smaka av med citron, salt och svartpeppar. Den ska ha bra med sting. 
Servering: 
Grilla fläsksidan och värm i ugnen tills du har en innertemperatur på 60 grader. Stek betorna i lite smör tillsammans med kapris, smaka av med salt. Avsluta med hackad persilja.  Koka upp såsen. Ljumma upp kålen i en kastrull. Lägg sedan upp allt detta och tomaterna på en varm tallrik. Servera med senapsdressingen i en skål bredvid och pynta med en fräsch kvist rosmarin. Ät tillsammans med en Wisby Weisse.

Dela

Bolagets Choucroute

Upper House – En stjärna på Göteborgshimlen

Hot Dog DeLuxe från Jessens saluhall