Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Southern Bulldog

Southern Bulldog är en IPA med bara sydafrikansk humle. Humlesorterna Southern Promise, Southern Star, Southern Dawn och Southern Passion ger Southern Bulldog sin citrusfruktiga doft och smak av mogen apelsin, passionsfrukt och en fin knäckig ton. Den gyllene färgen kommer från vår egen bulldogmalt, som framställs av korn odlat på södra Gotland. Bästa sättet att avnjuta Southern bulldog är ur ett tulpanformat glas för ölsorter med lite högre alkoholstyrka. Servera ölen vid en temperatur på 8 – 12 C°

Pris
25:80
Artikelnummer
89623

Smakprofil

Southern Passion är den mest aromatiska humlen som tagits fram i Sydafrika. Den ger en hel del smak och en arom som liknar fläder och citrusfrukter. Du känner också en del tropisk frukt som aprikos och ananas. En fyllig kropp balanserar beskan och resultatet blir en saftigare IPA i stil med vår White Bulldog.

Fakta – IPA

Benämningen India Pale Ale är, som framgår av namnet, en ale med karaktäristiska humlefruktiga toner, kraftig beska samt en markerad fyllighet som kommer av en relativt hög stamvörtstyrka. Den höga stamvörtstyrkan innebär i sin tur att alkoholhalten i de flesta fall är betydligt högre än i andra ales. IPA kom till under sent 1700-tal när handelsförbindelserna mellan Indien och England krävde ett öl som kunde hålla sig fräscht under den långa resan. Då brygdes ett hårt humlat öl med högre alkoholhalt.


Stamvört (P)
15,9
Restextrakt (% vikt)
3,5
Alkohol (% volym)
6,7%
Färg (EBC)
35
Beska
65
TILLVERKNINGSMETOD

Bryggden är infusionsmäskad i tre steg och sedan silad med ett klassiskt silkarsförfarande. Vörtkokningen pågår i 90 min och under den tiden tillsätts 3 givor humle och sedan ytterligare en giva i whirlpool efter koket. Brygden kyls ned till 20°C och en skotsk alejäst tillsätts. Brygden får jäsa upp till 22°C. Efter 3 dygn tillsätts torrhumlen som får jäsa med i ca 2 dygn. När brygden jäst klart kyls den ned till 1°C där lagringen sker. Ölet lagras i ca 10 dagar och sedan är det klart att tappa. Southern är ofiltrerad så det kan vara bra att rulla faten lite innan man kopplar på dem för att fördela den kvarvarande jästen.


Relaterade