Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Wisby Oaked Porter

En exklusiv hyllning till den gotländska portertraditionen. En frisk och aromatisk öl perfekt till ostron och skaldjur.

Pris
65:30
Artikelnummer
89900

Smakprofil

Utseende: Djup mörk färg med toner av vinrött och ljusgula inslag.
Doft: Utpräglad doft av rostad malt, kombinerad med inslag av nybryggt espresso, mörk choklad, ekiga fattoner och vanilj.
Smak: En mycket kraftigt markerad fyllighet med tydlig maltsötma och humlebeska. Tydliga inslag av kaffe, mörk choklad, rostad mandel, lakrits, samt en lång eftersmak där den fatrostade karaktären hänger kvar under lång tid.

Fakta – Porter och Stout

Porter är ett mörkt, nästan svart, överjäst öl. Ofta har portern lite sötma blandat med beska och en frisk smak med choklad- och kaffetoner. Alkoholhalten ligger på mellan 5 och 7 procent. Färgen kommer av en stor mängd hårt rostad malt. En porter ska drickas rumstempererad för att alla smaker ska komma fram. En stout är alkoholstarkare än en porter – mellan 10 och 11 procent. Den är ofta aningen beskare och med brända toner. Det är bryggmästaren som bestämmer om ölet ska kategoriseras som en stout, eller en porter.


Stamvört (P)
18,5
Restextrakt (% vikt)
5,5
Alkohol (% volym)
8,5%
Färg (EBC)
150
Beska
60
TILLVERKNINGSMETOD

Efter avslutad bryggning påbörjas huvudjäsningen i öppna jäskar med en Alejäst (överjäst) vid 22 C°. Efter 5 dagars huvudjäsning sker en andra jäsning med lagerjäst (underjäst) i slutna jästankar vid 18 C° i ytterligare 5 dygn. Efter jäsningsprocessen pumpas ölen över till en lagertank där den kyls ner till cirka -1 C° med en efterföljande mognad under cirka 2 veckor. När ölen har mognat pumpas det över på nya franska medelrostade ekfat där produkten får mogna ytterligare under 4-8 månader i 8 C°. Som avslutning filtreras ölen varsamt genom ett kiselgurfilter med påföljande kallstabilisering.


Relaterade