Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Wisby Stout

Wisby Stout är en kolsvart brygd som är något torrare och dessutom lite hårdare rostad än världsstjärnan Guinness. Den har en örtig humledoft och toner av kaffe med ett lite rökigt inslag.
Låt ölen rinna ner lodrätt i glaset och fyll upp till cirka två tredjedelar av glasets innehåll. Låt ölen stå i 30 sekunder för att sätta sig. Fyll sedan på så att en fin skumkrona med två till tre centimeters tjocklek bildas vid glasets mynning. Servera ölen vid en temperatur på mellan 8 och 12 C°.

Pris
20:90
Artikelnummer
89589

Smakprofil

Utseende: Mörk, nästan nattsvart färg med en viss ton av vinrött.
Doft: Rik doft av mörkrostad malt med en örtig humledoft samt toner av kaffe och ett lite rökigt inslag.
Smak: En balanserad fyllig maltkropp och en väl avvägd humlebeska som blandas med smaker som påminner om espresso, mörk choklad och torkade fikon.

BESKA

FYLLIGHET

SÖTMA

Fakta – Porter och Stout

Porter är ett mörkt, nästan svart, överjäst öl. Ofta har portern lite sötma blandat med beska och en frisk smak med choklad- och kaffetoner. Alkoholhalten ligger på mellan 5 och 7 procent. Färgen kommer av en stor mängd hårt rostad malt. En porter ska drickas rumstempererad för att alla smaker ska komma fram. En stout är alkoholstarkare än en porter – mellan 10 och 11 procent. Den är ofta aningen beskare och med brända toner. Det är bryggmästaren som bestämmer om ölet ska kategoriseras som en stout, eller en porter.


Stamvört (P)
11,5
Restextrakt (% vikt)
2,0
Alkohol (% volym)
5,0%
Färg (EBC)
110
Beska
35
TILLVERKNINGSMETOD

Efter avslutad bryggning påbörjas huvudjäsningen i öppna jäskar med en Alejäst (överjäst) vid 15 C°. Efter jäsningsprocessen pumpas ölet över till en lagertank där den kyls ner till cirka -1 C° med en efterföljande mognad under ca. 2 veckor. Som avslutning filtreras ölen varsamt genom ett kiselgurfilter med påföljande kallstabilisering.


Relaterade