Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

"Det är en konstart att brygga öl"

Öl är malt, humle, jäst och vatten. Med de fyra ingredienserna finns det oändliga möjligheter att skapa ett alldeles unikt öl.
– Att skapa öl är kreativt, men det krävs en rationell sida också, menar Joakim Enekvist, som är en av tre bryggmästare på Gotlands bryggeri.
Det gäller att hitta medelvägen mellan det galna och det lite mer balanserade, menar han.
– Någon som vet när man ska gasa och när man ska bromsa, säger Joakim.

För Johan Spendrup, som är både bryggmästare och vd på bryggeriet, är det en konstart att ta fram ett öl.
– Det är en konstart på alla dess sätt. All konst kommer från hjärtat och vi gör våra saker med hjärtat här, säger han med eftertryck.
Han hittar inspiration överallt och är alltid öppen för nya intryck.

För Johan är öl och mat intimt förknippade.
– Jag inspireras ofta när jag är på restauranger. Av vad jag äter, säger han.
Varje öl har en egen historia. Wisby Stout kom ur Johans kärlek till alla sorters skaldjur.
– Jag ville göra en stout som funkar väldigt bra med just skaldjur, berättar han.
 När den där första tanken om ett visst sorts öl har dykt upp börjar arbetet med att hitta rätt komponenter för att ge ölet precis rätt karaktär. Ibland går det fort, ibland tar det lång tid. Alla år som bryggmästare har gett Johan en känsla för hur han ska träffa rätt.
– Man har något minne här uppe, säger han och pekar på huvudet samtidigt som han blundar för att visa att han tänker efter och fortsätter.
– Man tänker ”när jag gjorde så blev det så här, alltså borde jag göra så för att det ska bli så här”. Jag jobbar mycket med att låta mina bryggmästare utvecklas åt det hållet också, berättar han.


Mycket av malten som vi använder, framförallt till bulldog-ölerna, odlas på Gotland, och ger en speciell karaktär åt det färdiga ölet. Till det kommer de olika sorterna humle och olika jästkulturer, men det räcker inte. Utan det gotländska, kalkrika vattnet skulle våra brygder inte smaka som de gör.

 – Det är väldigt viktigt med det gotländska vattnet, säger Johan.
Inne på vårt lilla bryggeri med de två, stora kopparpannorna luktar det starkt av kokt potatis. Det är en effekt av att svavelförbindelserna kokas bort från vörten. Bryggteknikerna Christian Hederstedt och Patrik Tunberg rör sig hemtamt i våra lokaler. De kontrollerar sockerhalter och tittar på mätverktyg.
– Det är extremt mycket känsla. Man använder ögonen och lyssnar, säger Christian.
Det är han och Patrik som får ett recept när någon av bryggmästarna har bestämt sig för hur ett nytt öl ska bryggas.
– Vi ser till så att det blir öl, helt enkelt, säger Christian samtidigt som han rengör det filter som ölet ska passera, för att sedan kunna fyllas på fat och flaskor.

Innan ölet har kommit så långt har det passerat en lång rad stationer där smaken har förädlats från mäsk till färdig dryck. Det har silats, kokats och kylts i olika omgångar. Att få den rätta smaken och utseendet på ett öl kräver total kontroll i alla steg. Det får till exempel inte finnas för mycket proteiner i ölet, samtidigt som det är viktigt att sockerarterna bryts ned i rätt skede av produktionen. Saker som regleras med temperatur, hastigheten på omrörningen, filtrering och ett stort mått känsla. Något som är viktigt är att mäsken inte får bli över 60 grader när den värms upp i det första skedet.
– Då börjar de stärkelsenedbrytande enzymerna att verka och det vill man undvika, förklarar bryggeriets tredje bryggmästare, Johannes Obermeier. I nästa steg är det precis vad man är ute efter. Då ska mäsken, blandningen av malt och vatten, värmas upp till 72 grader.
– Allt socker ska övergå i flytande form, berättar Johannes. 


Mot slutet av processen, när mäsken har silats och blivit vört och sockerhalten har reglerats, tillsätts humlen i olika omgångar. Den humle som ska ge beska läggs i först och den som ska tillföra mer smak läggs i mot slutet av den timslånga kokningen.
– Att man tillsätter när det är varmt är för att alfasyran som finns i humle inte löser sig annars, berättar Johannes.
I det här skedet är man närmare ett färdigt öl, men jäst ska fortfarande tillföras under kylning av ölet, som sedan ska stå mellan fem och tio dagar, beroende på hur alkoholstarkt ölet ska bli. Efter det återstår filtrering, för vissa öler, och lagring i minus en grad.
– Från att vi får receptet till att ölet är färdigt att drickas tar det mellan en och två månader, säger bryggtekniker Christian Hederstedt.