Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Gotländsk malt ger bulldogen karaktär

En smal grusväg leder fram till Torbjörn Hanssons gård i Alva, på södra Gotland. Gårdsplanen dammar i vårsolen och några hönor kluckar nöjt omkring bland byggnaderna, som bland annat gömmer säckar med leveransfärdig malt av sorten Chrystal 100. Det är den som ger Gotlands bryggeris bulldog-öl mycket av sin karaktär.
Torbjörn Hansson har ägt gården, där han växte upp, i 30 år. Sedan ett år tillbaka är det brorsonen, Tobias, som sköter all spannmålsodling.
 – Vi har jobbat tillsammans jag och Tobias. Han har varit här i 10 år, berättar Torbjörn.

 Att det var just lantbrukare Tobias Hansson skulle bli har han aldrig tvekat på. Han följde med i traktorn hemma på gården när han var liten och hade redan då bestämt sig för att gå vidare i föräldrarnas fotspår.
– Jag ville vara med. Jag har aldrig funderat på något annat yrke, säger han.

Han läste till lantmästare på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Efter det jobbade han på olika jordbruk i Skåne, men Gotland drog och han ville tillbaka hem.
– Jag trivs här med miljön och lugnet. Här får man både ock. På sommaren, när turisterna kommer, lever det upp och sen är det ganska lugnt på vintern, säger Tobias.

Nu odlar han 260 hektar spannmål i grannskapet i Alva. Det mesta av marken arrenderar han av sina föräldrar och Torbjörn, men en del äger han själv.


För några år sedan började Torbjörn odla korn som skulle bli malt till Gotlands bryggeri. Det har Tobias fortsatt med och har fått lära sig vad som krävs av ett bra maltkorn.
– Det får inte innehålla för mycket protein, säger han och berättar att det finns särskilda maltkorn som lämpar sig bättre än andra.
Det är i regel rätt torrt på Gotland och då riskerar proteinhalten att bli för hög. Det kan kompenseras med bevattning, men inte för mycket.
– Det är en balansgång att få fram en stor skörd, men med bra kvalitet. Det handlar om fingertoppskänsla, säger Tobias. Samtidigt är varje lantbrukare helt beroende av vädret och årstidernas nyckfullhet.
– Det är 80 procent tur och 20 procent erfarenhet, säger Torbjörn och skrattar.

De sitter vid köksbordet hemma hos Torbjörn. De pratar lugnt och tystnar ofta för att tänka efter. Tobias säger att han ibland kan känna sig lite ensam, eftersom det är få i hans egen ålder som har valt att satsa på att bli lantbrukare.
– Det blir inte så mycket bönder i varje socken, säger han
 Samtidigt har han aldrig ångrat sitt val.
– Det är svårt att sätta ord på, men det är något med friheten. Att det är upp till en själv, säger han.