Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Jessens saluhall tar världen till Visby

Med en mamma de själva beskriver som en nordisk variant av en italiensk mama är det ingen slump att bröderna Jessen idag driver den lilla restaurangen och saluhallen innanför murarna i Visby.
– Intresset och passionen kommer från henne, säger Simon Jessen.

Av de sex syskonen Jessen är det Simon, Peder och Jens som står bakom Jessens saluhall och bar. Själva saluhallsdelen domineras av två diskar – en för fisk och en för kött och charkuterier. Det är en kvarleva från de båda matvagnar de körde runt med i Klinte på den gotländska västkusten, på somrarna. Simon och hans fru hade en chark- och delivagn, medan Jens och Peder körde en fiskvagn.
– Det är ju det vi har här, säger Peder och pekar på disken med salami och kött från den lokala köttproducenten, Ejmunds och fiskdisken bredvid.

De sitter runt ett av de små borden i restaurangdelen. Simon har en svart- och vitrutig kockmössa på sig. Det märks att de inte har suttit på hela dagen. De ser trötta ut, men verkar rätt nöjda med det.
– Jag tror aldrig att jag har haft ett jobb så länge, säger Simon som innan han bestämde sig för att satsa på maten jobbade på Internationella kontoret i Visby medan Peder och Jens reste runt i världen och försörjde sig på ströjobb, efter studierna i Malmö och Umeå. Till slut tog matintresset från barndomen över, men det var inte bara det som drog. De ville hem till ön också.
– Vi har alltid rest mycket och när man får utlopp för det så det skönt att komma hem, säger Simon.
Resorna märks också i maten de serverar.
– Vi plockar ju hem en del av världen till Gotland, säger Simon.De skrattar mycket och det råder inget tvivel om att de är syskon. De trivs ihop.
– Vi känner varandra utan och innan. Jag tror att det är en fördel att vi känner varandra så väl, säger Jens. Deras filosofi är att råvarorna ska tala för sig själva och maten ska vara lagad från grunden, precis som i mammas kök hemma i Klinte.
– När man umgås med de här råvarorna hela tiden så inser man att det inte behöver vara så dyrt att lyxa till det. Det behöver inte vara så komplicerat att göra god mat. En bra köttbit, lite salt och peppar kommer man långt med, säger Peder.

Mer än recept och matlagning pratar de om måltiden. En maträtt ska lyftas av sällskapet och inte minst dryckerna som serveras till, menar de.
– Ibland kan man hitta smaker i en öl som återfinns i maten man ska servera, eller som passar bra ihop med smakerna i maten, då rekommenderar vi gärna en öl, säger Peder.
På Jessens saluhall står alltid flera av Gotlands bryggeris öl på menyn.
– Efterfrågan på lokala råvaror och produkter är stor, inte minst alla turister som besöker Gotland. Vi har haft ett förbannat bra samarbete med Gotlands bryggeri sedan vi öppnade. Det är en stor tillgång för oss, säger Simon.