Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Provbrygderna får oss att utvecklas

Det är inte så ofta som en provbrygd tas upp i det ordinarie sortimentet.
– Säg att vi gör tio provbrygder i år och då kanske vi lanserar en av dem, berättar bryggmästare Joakim Eneqvist. Provbrygderna finns i kranar på utvalda krogar och restauranger. Inom kort kommer det bli lättare för de som serverar våra brygder att hålla koll på vilka provbrygder som är på gång och att kunna anmäla sitt intresse för att servera dem.
– Vi håller på att ta fram ett nyhetsbrev så att fler får reda på vad som är på gång. Hittills har vi haft några få utvalda provbrygdskunder, säger Joakim.

När vi ska ta fram en provbrygd börjar det med en vag grundidé.
– Som nu. Vi jobbar med en ananas-ale. Det började med grundidén – en fruktig ale med ananassmak. Sen har vi fått fundera på hur man ska balansera det rent smakmässigt. Det finns ju humlesorter, som ger den här ananaskaraktären, som man kan känna i Great White, till exempel. Sen får vi arbeta fram en recept och så får vi brygga det helt enkelt och se vad som händer, berättar Joakim.

Tidigare har vi inte haft någon plan för våra provbrygder, utan de har kommit när andan har fallit på, men nu ska vi ta fram en plan.
– Jag ska försöka göra tio per år, säger Joakim.
Till hösten lanserar vi en vete bock, som har gått från ovanligt lyckad provbrygd till ett öl vi faktiskt lanserar.
– Det är en lite starkare och mörkare veteöl. Den blev väldigt trevlig, den bröt av lite mot vad vi burkar göra. Den ska in i sortimentet, säger Joakim och ler.

Han tycker att det är viktigt att påpeka att en provbrygd är långt ifrån en färdig produkt.
– Det kan vara mer häftigt än bra ibland. Vill man prova något nytt, med någon krydda som man inte har provat förut, så är det lätt att man överdoserar lite, så man får ta det för vad det är, säger han.

Vi får ofta kommentarer om våra provbrygder, både från krögare och krogbesökare. Det betyder jättemycket och är en av anledningarna till att vi tar fram dem.
– När det är provbrygder som folk tycker om så brukar det ramla in frågor om när de ska lanseras, berättar Joakim och fortsätter.
– Oftast känner man på sig vad som kommer att sälja. Bushveld var den senaste som vi gjorde där vi kände att det här kommer att gå bra.