Välkommen till
Gotlands Bryggeri!

Eftersom den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker så måste vi försäkra oss om att du är 20 år, eller äldre.

Samarbete med CanMan

Nu har det äntligen hänt, vi på Gotlands Bryggeri är glada att få till ett samarbete med CanMan!

I 24 år har vi levererat god öl i egna glasflaskor från S:t Hansgatan 47 mitt i Visby. Här ligger nämligen hjärtat av vår verksamhet, bryggeriet, inklämt mellan bostadshus och medeltida kyrkoruiner. I tidernas begynnelse, 1995, var bryggeriet helt överdimensionerat för verksamheten. Ingen hade kunnat föreställa sig då att vi skulle komma att producera långt mer än det lilla huset egentligen förmådde. Att vi skulle komma att utnyttja varje vrå maximalt, ställa jästankar intryckta i hörnen, labb i förrådet, pub i källaren, ha mycket av utrustningen på hjul för att kunna möblera om i bryggeriet efter stundens behov. Visst skulle vi kunna flytta men det vill vi inte, vi tycker om vårt lilla hus.

Det är några år sedan nu som vi först började prata om att tappa på burk. För att vara helt ärlig är det ju det bästa för humlestinna öltyper som Pale Ale, IPA, APA och NEIPA. Även i mörka flaskor av tjockt glas bryter solens strålar ner humlens fina aromer över tid. Men med begränsat utrymme i ett K-märkt hus finns det inte plats för en burklina. Så dök CanMan upp i ölcomunityn. Med en portabel buteljeringslina för burk som kunde flyttas från ett bryggeri till ett annat med relativt enkla grepp. En slags första hjälpen för små bryggerier utan möjlighet att själva tappa sin produkt, och för lite större med akut platsbrist skulle det visa sig.

I slutet av april blev det dags för några gemensamma arbetsdagar. CanMan lastade burktappningslinan på bilen och tog båten till ön. Vi förberedde bryggeriet. Flyttade undan allt som inte absolut behövdes och såg till att ha full personalstyrka på plats. Det sistnämnda var inte svårt. Vi har ju längtat efter det här ögonblicket. Bryggarna stod förstås redo men den här arbetsdagen sida vid sida med administratörer, VD och visningspersonal. Alla beredda att dra sitt strå till stacken. Aldrig förr har så många människor slitit tillsammans i bryggeriet. Det var svettigt, men det gick. Tillsammans.

Se några bilder här nedan!